søndag 13. oktober 2013

Hvorfor hater han oss?

På flukt

12 år gamle Salwa løp så fort bena kunne bære henne. – Skynd deg, ropte moren med frykt i stem­men, – vi må løpe fortere. Salwa kjente morens faste grep om hånden sin der de løp avsted. På den andre siden av moren løp Salwas halvsøster Fatima. De tre løp bortover gaten som om de skulle ha en bande med voldsmenn i hælene, men det var ingen å se som fulgte etter dem.
Salwas ben ver­ket, og hun var i ferd med å miste pusten. – Mor, jeg klarer ikke å løpe lenger, støn­net hun. Like etter trakk moren pikene med seg inn i en smal sidegate, og de sak­net farten. – Vi må skynde oss, sa moren da hun hadde fått pusten igjen. – Jeg må forhindre at dere blir tatt fra meg igjen.
Mangel på næring og fysisk aktivitet hadde gjort pikene så svake at moren vis­ste det ville ta flere måneder før kroppen deres ble normal igjen. Og trolig ville det ta enda lengre tid før følelseslivet deres ble leget. – Jeg vil heller ikke at vi skal bli tatt fra deg igjen mor, sa Salwa mykt. – Hvorfor er far så slem? Hvorfor hater han oss? – Faren deres hater dere ikke, svarte moren. – Han er bare opplært til å tenke at kvinner har liten verdi.

Nye koner

Salwas mor, Shaza, hadde for flere år siden giftet seg med Muhammad. Han hadde lovet å ikke ta seg flere koner, men det gikk ikke lenge før han giftet seg med kone nummer to – Serena. Siden giftet han seg i tillegg med en svært ung pike.
Serena fødte det første barnet til Muhammad. Barnet ble kalt Fatima. Faren var svært skuffet over at det ble en pike.  To år senere fikk Shaza sitt første barn. Også dette ble en pike, og hun fikk navnet Salwa.

Nye venner

En dag ble Salwas mor, Shaza, invitert hjem til noen som hun hadde møtt da hun handlet på markedet. Hun likte deres vennlige vesen og lyse sinn, så hun nølte ikke med å takke ja da de inviterte henne på besøk. Men hun ble svært overrasket da de åpent fortalte at de var etterfølgere av profeten Isa (Jesus). Hun fikk et nytes­tamente, og i hemmelighet begynte hun å lese i dette.
Hun visste at Muhammad ville bli rasende dersom han oppdaget hva hun holdt på med, men samtidig følte hun seg sterkt tiltrukket av Jesus. Etterhvert som hun leste, vokste kjærligheten til Jesus frem i hjertet hennes, og da vennene for­klarte hva Jesus hadde ment med det som sto skrevet, slo evangeliet rot. Snart ba hun om å bli døpt.

Nysgjerrig

Det gikk ikke lang tid før Serena, kone nummer to, begynte å spørre Shaza om hva som hadde skjedd med henne. Det førte til at Serena ble med på et møte i husfellesska­pet, og snart var også hun en troende.
Kone nummer tre var ikke interessert, snarere tvert imot. Hun ordnet det slik at Muhammad «fant» en Bibel, og på den måten ble han kjent med at Shaza og Serena var blitt kristne.
Shaza forsøkte å fortrenge minnene om hvordan Muhammad skrek da han forsto at to av konene hans i hemmelighet hadde tatt imot Jesus. – Jeg skiller meg fra dere, skrek han om og om igjen av sine lungers fulle kraft. I raseri kastet han alle eiendelene deres ut på gaten.
Tårene rant nedover kinnene til Shaza da hun tenkte på hvor vanskelig det hadde vært for henne og Serena i tiden som fulgte. Muhammad bestemte seg for at de to pikene, Fatima og Salwa, aldri mer skulle få treffe mødrene sine. Derfor låste han dem inne på soverommet, og der ble de holdet innesperret i flere år. De fikk aldri slippe ut verken for å gå på skolen eller leke med andre barn. Utallige kvelder gråt pikene seg i søvn.

Gjenforent

Åtte lange år skulle gå før Shaza omsider fikk mulighet til å redde barna. Nå dro hun barna med seg gjennom byen til leiligheten hun delte med Serena. Utpå kvelden, etter at de hadde spist en god middag sammen, trakk Shaza pusten dypt. Deretter begynte hun å svare på pikenes mange og vanskelige spørsmål. «Hvorfor er far så slem? Hvorfor hater han oss?»
– Vi må være veldig forsiktige når vi går ut, sa Shaza til pikene. – Men heldig­vis kan vi gjemme oss under chadoren. Vi må forsøke å skjule ansiktet så mye som mulig. Det er ikke slik at faren deres hater dere. Han er bare veldig sint fordi mødrene deres har valgt å følge Jesus. Men fra nå av vil Gud selv være deres far. Han elsker dere svært høyt, og vil aldri gjøre dere noe vondt. Han elsker oss alle så høyt at han sendte sin egen sønn, Jesus, til jorden for å dø for våre synder.

Et nytt liv

Etter måneder med god mat og nye ven­ner, begynte Salwa og Fatima å blomstre. Begge valgte å følge Jesus. På grunn av den åtte år lange husarresten begynte de ikke på skolen før de var 12 og 14 år gamle, men nå – syv år etter at pikene ble gjenforent med mødrene sine – studerer begge pikene ved et universitet. Sammen med Shaza og Serena er de med i en hem­melig husmenighet.