fredag 17. juni 2011

Ferskt kjøtt og suppe med melboller


Ingredienser til 4 porsjoner:

ca. 1 kg storfekjøtt med bein - høyrygg, bog, bryst eller bibringe
ca. 1 1/2 l vann
2 ts salt
150 g hodekål
2-3 gulrøtter
100 g sellerirot og/eller persillerot
1 liten purre
pepper og salt

Kok opp vannet og legg kjøttstykkene i så hele som mulig. La vannet koke opp igjen og skum godt av.
Dryss i salt og legg i det grønne av purren. La det trekke – ikke koke! - under lokk til kjøttet er mørt, etter cirka 1-1 1/2 time.
Skum godt av fettlokket med en øse.
Grønnsakene vaskes, renses og deles i terninger. Kålen strimles fint opp.
Ha grønnsakene i gryten. La alt trekke til grønnsakene er møre - ca. 10 minutter.
Mens grønnsakene trekker, sil opp kraft fra suppen og lag løksaus og klimper (se framgangsmåte under).
Når grønnsakene er ferdige, smaker du til suppen med salt og pepper.
Ta opp kjøttet og skjær det i skiver før servering.

Foto: Jonas Haarr Friestad

Løksaus

Ingredienser:
1 finhakket løk
ca. 5 dl kraft fra suppen
2 ss hvetemel
1/2 dl kaldt vann
2 ts 7 prosent eddik
3-4 ts sukker
salt og pepper

Kok opp hakket løk og kraft.
Rør hvetemelet ut i dl kaldt vann og rør meljevningen inn i kraften.
La sausen trekke i ca. 10 minutter.
Smak til med eddik, sukker, salt og pepper.
Løksausen serveres varm ved siden av kokte poteter, kjøtt i skiver og grønnsaker fra suppen.

Melboller

Det finnes flere måter å lage melbollene på, på Fiskå het de forresten klimper, en svensk oppfinnelse. Du kan koke dem i vann eller sile av ren suppe å trekke dem i.

Du trenger:
60 g smør/margarin
60 g hvetemel
1 dl kokt vann
1 egg
1 stor ts sukker
1 knivsodd salt
1 knivsodd kardemomme

Smelt smøret, rør i melet. Spe med alt vannet på en gang.
Visp egget sammen og rør i litt etter litt.
Legg røren på en omvendt tallerken. Glatt den med en vætet teskje.
La dem trekke i vann tilsatt 1 ts salt per liter vann.
Ta ut boller med en teskje dyppet i vann.
Hold skjeen i vannet til bollen glir av.
Gi dem et oppkok og la dem trekke ved kokepunktet 5-10 minutter.
Snu dem under kokingen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar