torsdag 2. juni 2011

Historien om sangen Barnatro

SIKKERT IKKE ALLE SOM VET HISTORIEN BAK 
DEN KJENTE OG KJÆRE SANGEN,
               BARNATRO
VEL, HER ER DEN KJÆRE VENNER:



Han som skrev sangen, var en svensk "låtskriver" ved navn Ejner Westling (1896 - 1961). Som 13-åring ble han med i Frelsesarmeens musikkorps i Ljusdal, og alt året etter skrev han sin første sang, både tekst og melodi. Den het "O själ som vandrar din väg framåt". Etter skolegang og militærtjeneste, kom han bort fra det kristne miljøet, og hadde ingen kontakt med dette før han en sommerkveld i 1929 slengte tilfeldig innom et kveldsmøte i en av Frelsesarmeens menigheter i Stockholm. Møtet gikk mot slutten, og den kvinnelige korpslederen tok fram gitaren og sa hun ville synge en sang før de avsluttet.
Sangen hun hadde valgt, var den som Ejner Westling hadde skrevet som 14-åring! Denne konfrontasjonen med egen fortid ble naturlig nok en sterk opplevelse, og da sangen var slutt mer løp enn gikk den fremmede møtegjesten fra lokalet. Men neste morgen ringte han på frelsesoffiserens dør, sa hvem han var, fortalte om sin bakgrunn og at det var han som hadde skrevet sangen hun hadde sunget kvelden før. Gjenhøret med sangen hadde vakt til live mange minner, og disse hadde utkrystallisert seg i en ny sang, fortalte han, og ga frelsesoffiseren et ark med noter og en tekst. Teksten begynte slik: "Har du enn din barnetro...".


Einar Westling (1896-1961) med fiolen i knät hos fotografen ca 1920. 


Lapp-Lisa
I 1934 solgte Westling sangen til en noteforlegger for 50 kroner. Bakgrunnen var en akutt pengeknipe. Han ga beskjed om at den kunne publiseres under pseudonymet Gunnar Dahl. Dette navnet står gjerne oppført som forfatter i de sangbøkene der teksten står, og var et pseudonym Westling brukte fra tid til annen. I 1936 satte sangevangelisten Lapp-Lisa, som også hadde bakgrunn i Frelsesarmeen, sangen på sitt repertoar, og samme år spilte hun den inn på plate for første gang. Den ble en braksuksess, og i løpet av 20 år solgte den i 85.000 eksemplarer.
I 1954 spilte Lapp-Lisa inn den samme sangen for et annet plateselskap, og den solgte også bra. I alt skal hun ha laget fire plateinnspillinger av "Barnatro"; på en av dem sang hun duett med datteren Siv.
Lapp-Lisa, eller Anna Lisa Öst, som hun het, levde fra 1889 til 1974. Hun var fra Nord-Sverige, var ikke same selv, men brukte en selvkomponert, sameinspirert klesdrakt som ga henne tilnavnet som hele Norden kjente henne under. Hun var på 1940- og 50-tallet en av Sveriges mestselgende plateartister, og turnerte både i Norden og i USA. "Barnatro" ble hennes kjenningsmelodi. Da hun i 1958 ga ut sin selvbiografi, fikk den tittelen «Med Barnatro gennom världen». Også en rekke andre sangere har spilt den inn på plate. Arthur Eriksson, Rune Larsen, og Jailbird Singers er noen av disse. Den mest spesielle versjonen er kanskje den som den svenske hardrockgruppa Black Ingvars laget på albumet "Heaven Metal" fra 1999.



Lapp-Lisa, eller Anna 

Lisa Öst gjorde sangen «Barnetro» udø-
delig. Lapp-Lisa var 
fra Nord-Sverige og 
brukte samiskinspirerte klær, men var ikke 
selv same


OG HER ER TEKSTEN:

Barnatro - Einar Westling (1896-1961) 


       D                       G             D
Har du kvar din barnatro ifrån hemmets lugna bo?
                     E              A
Kan du bedja än, som förr du alltid bad:
         D                         G             D
\"Gud som haver barnen kär, se till mig som liten är
       D             E      A        D
\"Gamla mor då känner sig så nöjd och glad.

     D         G         A                        D
Barnatro, barnatro, till himmelen du är en gyllne bro.
     D         G         D           A            D
Barnatro, barnatro, till himmelen du är en gyllne bro.

          
Du har kanske vandrat kring, runt om hela jordens ring,
och i fjärran land du sökt att lyckan nå.
Du har gråtit mången gång, då du hört en gammal sång,
som du minnes ifrån hemmets lugna vrå.

                
Barnatro, barnatro…

           
Lik en seglare i hamn blev du lugn i modersfamn,
då hon smekte dig och sjöng om himlens land.
Hennes stämma blev så varm, när du låg vid hennes barm,
hon din framtid lade tryggt i änglars hand.

                
Barnatro, barnatro…

Du blir lycklig liksom förr, om du öppnar hjärtats dörr,
barnaårens sällhet åter bliver din.
Uti himmelen blir fröjd, och du själv blir glad och nöjd.
Du kan sjunga sen med jubel i ditt sinn:

Refr. x 2

2 kommentarer:

  1. Det var spännande att få läsa denna historien Jan Samuel, tack ska du ha så mycket! De var duktiga att sjunga hela familjen Öst och när jag ser på bilden av Lapp-Lisa här ovanför så strålar hon ut Guds kärlek på ett sätt som gör mig stormande glad! Det liksom syns på en människas blick när de vandrat länge med Jesus i tro! Jag hade ingen aning om mannen, som hade skrivit texten och blev förundrad när jag tänkte på Herrens vägar! Undrar om han kom tillbaka till sin barndoms tro Westling och började leva fullt ut för Gud? Det var intressant detta Jan Samuel! Tack ska du ha! Ha en fin resa och Gud välsigne er!

    SvarSlett
  2. Men Westling är inte bort glömd heller, va ju han som gjorde sången..
    // westling

    SvarSlett