onsdag 19. januar 2011

Birgitta av Vadstena

Fornøyd Birgittasøster  (Foto: NRK)

Fornøyd Birgittasøster under byggingen av klosteret Birgittasenteret på Tiller sør for Trondheim.
I dag skal vi hilse på en av de få helgener som kommer fra et av de skandinaviske landene. Denne dagen, 7. oktober, er nemlig viet til minnet om den hellige Birgitta av Vadstena. Alle som heter Birgitte, Birgit eller Brita har fått navnet sitt fra denne svenske helgenen.
Den hellige Birgitta levde på 1300-tallet, og ble født inn i en av de fornemste slekter i Sverige. 13 år gammel ble hun gift med en svensk stormann. Hun ble en lykkelig hustru og mor til 4 sønner og 4 døtre. Hun ble snart kjent for sin fromhet og sin godhet mot fattige og syke. Allerede som barn var hun synsk; hun så den hellige jomfru og den korsfestede Kristus. Da mannen hennes døde, trakk hun seg tilbake fra verden for å føre et strengt asketisk liv. Hun skrev da ned sine guddommelige åpenbaringer, slik at andre kunne få del i dem. Under et besøk på Vadstena slott fikk hun av Frelseren selv diktert reglene for en ny klosterorden. Hun dro så til Roma for å få pavens godkjennelse på den nye orden, og hun ble boende her til sin død i 1373. Noen år etterpå ble hun kanonisert til helgen.
Den nye birgittinerorden skilte seg fra andre ved at det i hvert kloster skulle være både munker og nonner, men de skulle ikke ha noe samkvem med hverandre. Ordenens hovedkloster var Vadstena, som lenge ble midtpunktet for det religiøse liv i Sverige. Men snart kom også denne orden i forfall, da det viste seg å være uheldig at munker og nonner bodde i samme kloster.
Bibelordet for i dag passer godt til denne spesielle svenske kvinnelige helgen. Det er hentet fra 1. Johannes brev, kap.4, som handler om kjærlighet:
”Vi elsker fordi han elsket oss først…
Den som elsker Gud, må også elske sin bror.”
Så kan den hellige Birgitta av Vadstena lære oss noe om kjærlighet også i dag. Kjærligheten kommer fra Gud. Og den er veldig konkret – det handler om å elske sin søster og bror. I den dagen som heter hverdagen.
En annen stor svensk kvinne, Lina Sandell, sier det slik: ”Gjør det lilla du kan, och besinna att Gud hos oss alla blott trohet vill se.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar