lørdag 29. oktober 2011

BRODER AAGE

HERRENS GLADE HURRAGUTT
Aage Samuelsen var ikke bare taler og forkynner. Han var en tusenkunstner som skrev lyrikk og sanger, han komponerte og han malte. Den mest kjente av sangene hans i dag er nok ”O Jesus, du som fyller alt i alle.” Den har fått plass i Norsk Salmebok.


Når det røyner på, så kommer Herren og sier: ”Ta det med ro da, Åge! Ikke mas sånn! Kan du huske den gangen du kom til meg, Åge? Det var bare fillefanten, alt sammen! Filler, og trasig, det luktet dunder og vin lang veg! Sånn kom du til meg!"

Slik taler Aage Samuelsen til forsamlingen (med gitaren midt på bildet til høyre). De får høre at Gud hadde snakket til ham og sagt at han var velkommen tilbake til Guds faderfavn.
"Ikke hadde du skjorte, og ikke hadde du strømper! Og ikke hadde du sko, og dressen du hadde, var bare filler! Og hatten du hadde, var en gammel anleggshatt med et stort hull på toppen! Fyllesjuk og elendig, men du kom til meg!”
Og slik fortsetter Samuelsen: ”Bare godt og miskunnhet skal etterjage meg alle mitt livs dager, og jeg skal bo i Herrens hus gjennom lange tider – i all evighet – halleluja!”
Men Aage Samuelsen var ikke bare taler og forkynner. Han var en tusenkunstner som skrev lyrikk og sanger, han komponerte og han malte. Den mest kjente av sangene hans i dag er nok ”O Jesus, du som fyller alt i alle.” Han har skrevet både tekst og melodi til denne sangen, og den har fått plass i den nye norske salmeboka.
Historiker Svein Erling Pedersen (til høyre) ved NTNU i Trondheim framhever mystikken rundt Aage Samuelsen. Han var med i pinsebevegelsen. Han hadde nok åndelige opplevelser som ikke er forunt alle, sier Pedersen.
Historikeren mener Aage Samuelsen er en person som det står respekt av, og jeg kan ikke slutte meg til dem som driver gjøn med ham.
Aage var nok både en gjøgler og en bajas, og i perioder hadde han problemer med alkohol. Samtidig var han en musiker, sanger og et ”ildvitne” – det siste ifølge Tor Edvin Dahl, sier Pedersen. Han var en glødende forkynner, - 100 % kompromissløs! Uten evne til å fire på kravene når det gjaldt det religiøse.
Selv ble nok Aage Samuelsen ”båret” av sin kristne tro når han møtte motgang. Det var grunnleggende i hans liv – helt fra barndommen og gjennom hele livet. Det kom fram i hans musikalitet. Han hadde en fortid som kafe-musiker før han ble en kristen. Og musikk-elementet var en vesentlig del av hans liv helt til siste slutt, sier Pedersen.

Aage Samuelsens første sang skrev han som 16-åring og heter ”I en måneskinnsnatt med deg, min kjære”. Det var i 1933/34. Det var en tangomelodi – lenge før han ble en kristen.
Slik jeg ser det, må Aage Samuelsen ha vært en av de siste store folketalerne i Norge. Han kunne engasjere store forsamlinger gjennom bruk av det talte ord. Jo, han hadde store talegaver.
Da det kom noen til ham og kritiserte at kvinnene begynte å gå med bukser, vakte det latter da han svarte at det var bare bra, for det hadde vært verre om de ikke hadde hatt noe på seg!

1 kommentar:

  1. Tänk vad jag önskar att jag hade fått följa Aage, jag har bara hört någon enstaka låt som andra har sjungit av hans sånger. Men Aage själv var nog en underbar person, som levde ärligt och enkelt, i kärlek och sanning till sin Frälsare. Jag tycker mycket om det enkla, när man inte krånglar till det och försöker sätta upp en mask. För bakom masken är vi ändå den samma och Herren känner oss så väl ändå. Det var intressant att få läsa om Aage. Tack för att du delade det med oss Jan Samuel! Frid och välsignelse över dig och de dina!

    SvarSlett