tirsdag 25. oktober 2011

Dåp i Colombias største fengsel.Av Øyvind Berberg

Pastor Alvaro Cardenas og misjonær Øyvind Berberg døper en av fangene i La Modelo FengseletLa Modelo fengselet i Bogota har 5200 fanger, i hver fangegård er det i dag kristne grupper, det som skjer innenfor murene på dette fengselet kan nesten sammenlignes med radikal kristen vekkelse og en sosial revolusjon . En regner med at det  siste året så har godt over 800 personer  valgt å si nei til vold og kriminalitet og ja til å følge Jesus, i dag er dette overfylte fengselet endret, mange har faktisk opplevd frihet bak murene.

Stort engasjement i lovsangenFørste gang jeg var i La Modelo var i 1991, vi ble faktisk invitert dit av fengselsdirektøren etter at de hadde hørt om det positive som hadde skjedd i det beryktede Bella Vista fengselet i Medellín. I Medellín hadde ledere fra El Pacto ( Misjonsforbundet), vært sterkt involvert i en radikal vekkelse og endring av fengselet.
I 1991 opplevde vi det som et kall fra Gud om å starte opp med fengselsarbeid, nå 17 år senere holder vi fortsatt koken. Hele tiden har Sofia de Bunch vært leder for arbeidet sammen med et team på 4-5 personer fra vår kirke, de siste årene har vi jobbet sammen med den internasjonale organisasjonen Prison Fellowship. Sofia er nesten hver dag innenfor murene og hver fredag kommer hun dit sammen med resten av teamet. De jobber med undervisning, lederkurs og sjelesorg. Behovene er utrolig store, i La Modelo fengselet er det fanger som har bakgrunn fra geriljaen, fra høyere ekstremistiske grupper, mange er også såkalte vanlige kriminelle. Opp gjennom årene har det vært mange fengselsopptøyer og voldsbølger blant fangene. Når en kommer innenfor murene etter fire strenge kontroller ser en vegger og tak med mange sår etter skuddvekslinger og harde kamper. Flere ganger har vårt fengselsteam havnet i kampsonen. En fange som jeg snakket med fortalte om den radikale endringen som har vært i fengselet den siste tiden. Han jobber i fengselets menneskerettighetskomite og fortale hva den kristne forkynnelsen i alle fangegårdene hadde gjort med atmosfæren og dagliglivet. ”Vi trenger ikke lenger å være redde for våre liv, nå jobber vi med å bedre kårene til de syke og svakeste.” forteller han stolt. Denne fangelederen kan nå bevege seg fritt i hele fengselet, selv har han et sterkt vitnesbyrd om livsmot og håp på tross av AIDS og en lang fengselsdom. Sentrum for den kristne virksomheten er fengselskapellet som El Pacto driver sammen med Prison Fellowship. Dette året har det vært flere forsoningsmøter blant tidligere bitre fiender, nå tidligere i april sto flere voldsmenn fram med tårer i øyene og med et oppriktig ønske om et nytt liv i fred, de har oppdaget at freden begynner innenfra, hjertet må endres.
Den siste tiden har jeg hatt gleden av å være med Sofia og hennes team på besøk i fengselet flere ganger, nå sist fredag hadde vi en stor fest, da ble nemlig 27 fanger døpt. Planen var å døpe 70 personer, men fangevokterne slapp bare ut fanger fra to gårder. På tross av dette var kapellet stappfullt, over 200 gutter var samlet til denne viktige kristne festen. Stemningen og trykket i lovsangen kan ikke forklares. Ei heller gleden av å kunne døpe disse guttene som har levd et slikt dramatisk og destruktivt liv.
Av det vi holder på med i El Pacto i Bogota så er fengselsarbeidet i La Modelo noe av det minst kjente i Norge, det er et arbeid som ligger under vår menighet i Calle 63. Denne virksomheten er svært belastende og trenger mye forbønn og støtte. For hver fange som endrer sitt liv så blir det mindre vold og kriminalitet i Colombia, dette er fredsarbeid med direkte effekt.
Sofia de Bunch sammen med noen av dåpskandidateneNoen av deltagerne i teamet som jobber i La Modelo.Fra Venste mot høyere: Luis Silva, Raquel Gusman og Sofia de Bunch

4 kommentarer:

 1. HALLELUJA !!! Underbara foton, du delar med dig av. Tack och lov, att väckelsen även går fram i fängelserna, så att människor kan tar emot Jesus i sina liv, och blir döpta. Det skulle vi se mer av i våra länder Jan Samuel...Ha en välsignad dag, Jesus är med dig. / Kramar !

  SvarSlett
 2. Det var FANTASTISKT att få se dessa bilder,och ta del av vad som händer och sker!!! Så ÖVERMÅTTAN UNDERBART!!!......Sköt om dig,vi fortsätter att Tacka Herren för dig,Katthult!!! Kramar!!!

  SvarSlett
 3. Tack för besöket och en trevlig dag till dig och din familj. Snygg header. :-)

  SvarSlett
 4. o povo de Deus é lindo!!!
  ♥claudinha♥

  SvarSlett