søndag 30. januar 2011

Ta vare på troen

Mange vil nekte at Gud har skapt verden. De påstår at alt er blitt til ved tilfeldigheter. Noen vil ikke innrømme at det er noe som heter synd - at det bak hyggelige fasader bor en vilje til å kunne gjøre svært så stygge ting når forholdene ligger til rette for det, sier Asbjørn Kvalbein.
For tre uker siden gikk vi på tur, tre generasjoner sammen, og kom til en nedlagt heiegård i Telemark. Det var flott å se hvordan eieren hadde lagt arbeid i å ta vare på de gamle tømmerbygningene. Med jekker var de løftet opp og hadde fått nye fundamenter. Nye tak var på plass, og gløden fra tømmerveggene formelig lyste av takknemlighet for hjelpen til å leve videre i et nytt århundre.
Det koster kamp og innsats å bevare kulturverdiene. Bibelordet i dag oppmuntrer oss til å ta vare på de åndelige verdiene, den troen som vi har fått fra tidligere generasjoner. I Bibelens nest siste bok leser vi:
"Judas, Jesu Kristi tjener og Jakobs bror, hilser de kalte, de som er elsket av Gud Fader og bevart for Jesus Kristus. Måtte dere få miskunn, fred og kjærlighet i rikt mål! Mine kjære! Jeg har hatt et inderlig ønske om å skrive til dere om den frelse vi har sammen. Men nå ser jeg meg tvunget til å sende dere noen formanende ord om å kjempe for den tro som én gang for alle er overgitt til de hellige."
Her får vi en hilsen til dem som er kalt av Gud, elsket av den himmelske Far og bevart i troen på Jesus. Det er som forfatteren vil si: "Jeg vil gjerne skrive til dere om frelsen og alt det gode dere har fått når dere tror. Men dere må ikke ta troens innhold for gitt. Alt kan forvitre på grunn av tidens vær og vind. Pass på grunnmurene, forny takene og kjemp for den troen som en gang for alle er overgitt til de hellige."
Akkurat det samme var apostelen Paulus opptatt av da han skrev: "Ta vare på den fagre skatt som er betrodd deg, ved Den Hellige Ånd som bor i oss!"
Vi trenger ikke lese Bibelen for å forstå at det er både gode og onde krefter i tilværelsen. Mange vil nekte at Gud har skapt verden. De påstår at alt er blitt til ved tilfeldigheter. Noen vil ikke innrømme at det er noe som heter synd - at det bak hyggelige fasader bor en vilje til å kunne gjøre svært så stygge ting når forholdene ligger til rette for det. Andre vil nekte at Jesus Kristus er menneskenes frelser, at han døde og oppsto igjen for å sone for syndene våre.
Ta derfor vare på den troen du har lært fra du var barn. Puss støvet av Bibelen, bruk den som en grunnvoll, og la de gamle sannhetsordene gløde seg inn i hjertet ditt. Ja, som Bibelen sier: "Bevar ditt hjerte framfor alt du bevarer, for livet utgår fra det. Strid troens gode strid! Grip det evige liv som du ble kalt til."
Gud har gitt oss en fager skatt, en trygt fundert tro og en lysende verdi som heter evangeliet. Alt dette er vel verdt å ta vare på.

2 kommentarer:

  1. Tack för detta fina inlägg. Där din skatt är, där kommer ditt hjärta att vara. AMEN!

    SvarSlett