onsdag 26. januar 2011

Når fisket slår til.

Et av mine barndomsminner er de veldige haugene med sild på bryggene i Egersund, byen der jeg er født. Når fisket slo til, og fiskebåtene kom søkklastede inn til bryggene i «Sildabyen», som den kalles, da fylte de alle fiskekasser. Resten ble øst opp i hauger direkte på bryggene. Vi barn syntes de var store som fjell. Fiskerne var glade og generøse. «Bare ta så mye dere vil, unger,» sa de. Og vi tok så mange vi orket å bære. Vi trædde dem på hyssinger. Rundt omkring i husene tilbød vi silda for en øre stykket. Det var en høy pris den gangen, men folk betalte, for hele byen kjente seg rik.
Noe av den samme stemningen må ha gjort seg gjeldende ved Genesaretsjøen da miraklet med fiskefangsten skjedde. For slik hendte det: «Da han var ferdig med å tale, sa han til Simon: ‘Legg ut på dypet og kast noten til fangst!’ ‘Mester,’ svarte Simon, ‘vi har strevd hele natten og ingenting fått. Men på ditt ord vil jeg kaste noten.’ Så gjorde de det, og fikk så mye at noten holdt på å revne. De ga tegn til kameratene i den andre båten, at de skulle komme og ta i med dem. Og da de kom, fylte de begge båtene, så de var nær ved å synke.»
Men da det hele hadde roet seg ned, gjorde Jesus det klart at fra nå av ville det også være tale om menneskefiske. Etter dette rodde disse første disiplene båtene i land, forlot alt og fulgte ham.
På pinsedagen slo fisket til. Tusener ble berget. I dag slår menneskefisket til mange steder i verden, i Sør-Amerika, i Afrika og i Østen. Imens venter vi på at menneskefisket skal slå skikkelig til i Europa også. Be om vekkelse i vår egen verdensdel! Be om at Guds folk må sette kreftene inn på dette som er det viktigste! Be om at lederne må høre Jesu stemme, slik den lød da Peter og de andre disiplene fikk budskapet: Fra nå av skal du fange mennesker!
Luk.5,4-11

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar