lørdag 10. desember 2011

Det enkle er ofte det beste

AV TONE DALHAUG

De sier det i reklamen. Og noen ganger tror jeg litt på det. I det siste har jeg begynt å tro veldig på det når det gjelder bønnelivet.


Jeg hørte en dame fortelle noe interessant fra et møte. Det var mange som ba intenst, lenge, flotte ord, høyt og lavt. Men i et lite øyeblikks stillhet hørtes en forsiktig, spe stemme. Ordene var enkle, bønnen var kort. Men, sa kvinnen som fortalte, det var da himmelen åpnet seg.
Det skal ikke sies at det var formen på bønnen som åpnet himmelen. Det var nok noe som kom fra dypet av hjertet, noe ekte. Men jeg kjente jeg ble rørt til tårer av dette. Noen ganger kan man kanskje føle at man har prøvd å be på så mange måter, kriget og ropt, grått og sunget. Og så blir man nesten desperat hvis man ikke hører noe. Gjør jeg noe feil, eller er det noe jeg ikke har skjønt. Skulle jeg gjort noe annerledes?
I flere dager før jeg hørte denne historien hadde jeg kjent på en lengt etter å bruke Fadervår mer. Ikke som et ritual, men som en inderlig bønn. Jeg fikk så se så veldig sterkt at den rommer alt vi trenger å be. I sin enkelhet er den mektig kraftig og dekker alle behov.
Jeg begynte å anvende de enkelte punktene inn i mitt eget liv og utdypet dem. Jeg kjente at det dekket virkelig det jeg måtte si til Gud, og mer enn det. For Fadervår fokuserer også på å ære Guds hellighet og be om Hans rikes komme. Og det kommer før bønnen om å gi oss vårt daglige brød.
Det kjentes godt å be den igjen. Tross alt er det Jesus selv som har gitt oss den. I innledningen til bønnen er det også tydelig at det ikke er de mange ord, som er viktige. Det er heller ikke mer kraftfullt å be i store mengder. Gud hører deg i ditt lønnkammer. Faktisk så oppmuntres vi til å gå dit. Og det mest befriende er jo Jesu ord om at vi har en Far som vet hva vi trenger før vi ber om det.
Fader vår, du som er i himmelen!
La ditt navn holdes hellig.
La ditt rike komme.
La din vilje skje på jorden som i himmelen.
Gi oss i dag vårt daglige brød.
Forlat oss vår skyld, som vi òg forlater våre skyldnere.
Led oss ikke inn i fristelse,
men frels oss fra det onde.
For riket er ditt, og makten og æren i evighet.
Amen.

1 kommentar:

  1. Det är så fantastiskt med Herren...Han känner våra hjärtas tankar, innan vi ens har hunnit öppna vår mun, för att bedja. Jag älskar enkelheten, och Jesus hör oss utan att vi behöver "rabbla" alla fina ord. Huvudsaken är att man är ärlig och uppriktig i sitt hjärta. Ha en fridfull kväll nu denna tredje advent. Önskar dig och ditt hus Herrens alla välsignelser. Klem fra Småland !

    SvarSlett