tirsdag 13. desember 2011

Hunden Laika

Laika døde etter bare noen timer i rommet

Verdens første levende vesen i verdensrommet, romhunden Laika, døde av overoppheting og panikk bare noen timer etter at hun ble skutt ut i rommet.

Verdens første levende vesen i verdensrommet, romhunden Laika, døde bare noen timer etter at hun ble skutt ut i rommet.
- Hunden døde mellom fire og sju timer etter at romferden om bord i satellitten "Sputnik 2" startet 3. november 1957, ble det opplyst under en internasjonal romfartskongress i Houston i Texas, skriver Aftenposten som siterer BBC News. Tidligere har sovjetiske romforskere hevdet at Laika døde fredelig og uten smerter etter en uke i bane rundt Jorden.
Ifølge BBC News var det russeren dr. Dimitrij Malasjenkov ved Institutt for biologiske problemer i Moskva som la fram den nye informasjonen.
Medisinske sensorer som var plassert på Laika viste at pulsen ble tredoblet fra det normale under oppskytingen. Da hunden ble vektløs, falt pulsen igjen. Det tok tre ganger lengre tid før hjerteslagene til hunden var tilbake til det samme nivået som i en sentrifuge-trening som ble gjort med hunden på bakken. Det viser at hun var stresset i rommet. Etter at romferden startet viste andre data som ble overført fra rommet til bakkestasjoner på Jorden, at temperaturen og fuktigheten i kapselen økte etter oppskyting.
Men eksperimentet med Laika viste at et levende vesen kunne tåle lengre opphold i vektløshet og det banet veien for mennesker i rommet.
Laikas "kiste" gikk i bane rundt Jorden 2 570 ganger før den brant opp i atmosfæren 4. april 1958
.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar