tirsdag 26. juni 2012

VÅR EGEN KJÆRE JESUS


Enhver har `sin egen Jesus`

AV EDIN LØVÅS

Eivind Berggrav het en av de store personlighetene i norsk kristenliv. Han var biskop i Oslo for ca 50 år siden. Han var lys og glad og elsket å tale til barn. Men da han var ung prest, la han nok mer vekt på å være grundig og omstendelig enn folkelig og enkel. Han var da prest i Finnmark et sted. Etter at han hadde undervist en flokk konfirmanter, og den store dagen for konfirmasjonen nærmet seg, spurte han ungdommene: «Nå, hva synes dere om kristendommen?» Ingen svarte. Til slutt var det en gutt som rakte opp hånden. «Ja, hva synes du om kristendommen?» gjentok presten. Etter en stunds nøling kom det: «innvikla.» Biskopen fortalte dette med et smil.
Det er mange mennesker som ville si akkurat det samme. Det oppleves så innviklet og vanskelig. Det er så mange problemer knyttet til den kristne troen. Men Jesus har heldigvis gitt oss noen ord som fører oss like inn til kjernen og gjør det enklere for oss. Dette er det evige liv,» sa han, «at de kjenner deg, den eneste sanne Gud, og ham du har utsendt, Jesus Kristus.» Altså: det å kjenne Jesus og gjennom ham bli kjent med Gud, er det avgjørende.
Hva betyr det så «å kjenne»? Det ordet som brukes i vårt tekstavsnitt har en valør som forteller om fortrolig og nært fellesskap. Som det kan bli mellom to riktig gode venner når de kjenner seg trygge på hverandre og har tillit til hverandre. Et slikt fortrolig, inderlig og nært fellesskap med Herren Jesus, og Gud, vår himmelske Far, er du innbudt til.
Biskop Eivind Berggrav var en klok og kunnskapsrik mann. Men etter som årene gikk, ble han stadig enklere i sin forkynnelse. Det var derfor barna flokket seg omkring ham. En av hans fineste bøker heter «Mannen Jesus». I min ungdom mottok jeg sterke inntrykk av denne boken. Særlig har en uttalelse etset seg inn i hukommelsen min: «Enhver har sin egen Jesus. Har han ikke det, har han ikke noe,» skriver han. Ty du til Jesus, for dette er det avgjørende! Det er ikke så «innvikla».
MED DETTE ØNSKER JEG DERE ALLE GUDS RIKE
VELSIGNELSE HER FRA KATTHULT.
                  

6 kommentarer:

 1. Äntligen ett inlägg från Katthult!!!

  Ja,den som har Sonen,har Livet,,,så enkelt är det!!!

  Hoppas allt är bra med er!!!
  Herrens rika välsignelse!!!
  KRAAAM!!!

  SvarSlett
 2. Tack för ett nytt välsignat inlägg Jan Samuel. Så härligt att höra av dig igen. Är allt väl med dig och familjen ? Jesus Han är densamme igår, idag och till evig tid. Önskar dere kraft och styrka ifrån höjden...Goe klem fra Annika !

  SvarSlett
 3. Ja, det är konstigt att vi människor ofta krånglar till det liksom denna biskop gjorde för länge sedan. Jesus själv var ju enkelheten själv och talade enkelt ofta med liknelser för att det skulle bli ännu tydligare. Tack för detta som du har delat idag! Hälsa din familj och din lilla syster att jag tänker på henne!
  Guds välsignelse över Katthult!

  SvarSlett
 4. "Simplicity as to the Christ" it says in 2 Corinthians 11: 3. Simple as having Him always before us!

  (I think I got your message through a Google translation!)

  SvarSlett
 5. Så fint dette var - og nei, det er ikke så altfor innvikla når alt kommer til alt ;) I grunnen er de veldig enkelt. Takk for at du delte dette. Gud velsigne deg :)

  SvarSlett