torsdag 2. august 2012

Christian Jacobsen Drakenberg ble146 år gammel?? Født 1626 og døde i 1772.


En artikkel i Fædrelandsvennen i høst trigget interessen: Naturlig nok tvilte artikkelforfatteren på at dette kunne være mulig, fordi man ikke blir så gamle nå for tida.
En mulig teori er at Drakenberg, som var sjømann i fremmed land i årtier, kunne ha blitt “frastjålet” identiteten sin til en annen skandinav og sjømann, Christian Jacobsen fra Vanse på Sørlandet. Begge var nemlig tatt til fange av algierske muslimer på denne tiden: Drakenberg var slave fra 1694-1710, mens unggutten fra Vanse ble fanget 1699. Stefaren hans skrev tiggerbrev i 1702 til danskekongen om 300 riksdaler i løsepenger. Men hvor lenge han satt fanget, eller om han ble løslatt, sier kildene ingenting om.
Kan den unge nordmannen ha møtt Drakenberg i fangenskap og hørt mange historier av ham og memorert hans personalia?  Drakenberg var 73 år i 1699 og ville sannsynligvis ha dødd ikke lenge etterpå. Levealderen var jo lavere generelt på denne tiden, og de som passerte 70 år var ansett som svært gamle.
Det er historiker Torbjørn Ødegaard som hevder teorien i trebindsverket “Nordiske slaver, afrikanske herrer”, som snart kommer ferdig ut.
(Det skal godt gjøres å kopiere og overta en annens liv og identitet! Kan en mann på 50-60 år bli trodd på at han er dobbelt så gammel? Og hvorfor lyve? De fleste ville besøkt slekt og venner på hjemstedet. Deretter kunne man jo dratt til andre land, uten å måtte lyve om sitt opphav!)
Drakenberg rømte fra Kypros i åpen robåt fra sin siste slaveeier i 1710, 84 år gammel. En av rømlingene døde etter den lange roturen til Malta, og de to andre døde på neste etappe til Italia og Frankrike (til fots). Etter dette oppholdt han seg i forskjellige land, og havnet til slutt i Danmark hos en dansk adelsmann. Tidligere hadde han tjent som sjøoffiser for kong Fredrik III (1657-64) og Christian V (1675-81). Ellers var han foruten Østersjøen i bl.a. Brasil, Virginia, Arkangelsk og Grønland som sjømann før han ble fanget i Algerie i 1694.
Som 126-åring skal han ha skamslått og kjeppjaget sju tyske kremmere som lagde fyllebråk om natta slik at han ikke fikk sove, og han selv ble sengeliggende 3 uker etterpå.
Det fortelles at han ble sett på som en kuriositet og vist fram blant adelige og hos danskekongen, og disse ga ham penger og husly. Nevestyrken til den da over 100 år gamle storvokste mannen var vidgjeten, og man prøvde seg ikke to ganger i nevetak med ham!
En gang han var i Kristiansand møtte han sjøhelten Tordenskjold. Drakenberg og kameraten tok ikke av seg luen for offiseren etter regelverket, og Tordenskjold tok kården sin og slo Drakenberg over ryggen med den. Denne svarte lynkjapt med å rive leketøyet fra jyplingen og hev det så over nærmeste hustak! Han var da 86 år. Alt i følge ham selv.
Som 111-åring giftet han seg med den 60-årig enken Maren Michelsdotter Brage, som døde få år etterpå. Prøvde senere å fri, men ingen ville ha oldingen, hvilket han tok seg nær av.
Da han var 106 år skaffet han seg en dåpsattest fra hjemmekirken sin i Bohuslän, (Båhuslän var Norsk dengang)
og dette fikk tvilerne til å bli færre. Men det var da 98 år siden han hadde forlatt hjemstedet Skee, og ingen kunne jo med sikkerhet si om han var den han utga seg for å være.
Senere ble det skrevet biografi om mannen, av P. Mønster, som kjente ham de siste 25 årene av hans liv.
Likkisten ligger i Ebbesens kapell fra 1772 til 1840, og det viser seg at kroppen er særdeles godt bevart. Det ble en populær attraksjon å både se og ta på den mumifiserte kroppen, og i 1830 beretter H.C. Andersen at også han var der. Men i 1840 bestemte kong Christian VIII at kroppen skulle begraves. Senere viste det seg at dette ikke ble etterfulgt, og mumien dukker opp i 1869 i Ebbesens familiekrypt.
En rik men original danske, Sophus Emil Johnsen, ble på 1920-tallet og framover kalt Drakenbergs apostel. Han danner bl.a. en Drakenbergorden hvor Winston Churchhill og Vera Lynn ble medlemmer.
Johnsen tok gipsavstøpninger av mumien og sendte et par hundre av dem rundt om i Norden. En av dem fant forskere igjen i 1998 i Strømstad, og man utelukker ikke at dette kan være den samme personen man ser på malerier som Drakenberg.
Hva som skjedde med mumien til slutt er ukjent. På folkemunne skal Johnsen – som da nesten ble regnet som gal – ha sendt ut en båt på fjorden og satt den i brann med kroppen inni – en ekte vikingbegravelse, altså! Johnsen døde i 1950, overkjørt av trikken… 
brudgommens navn:Christian Jacobson Drachenberg
groom fødselsdato:
groom fødested:
brudgommens alder:
bride navn:Maren Michelsdotter Brage 
bride fødselsdato:
bride fødested:
bride alder:
ekteskap dato:24 oktober 1737
ekteskap sted:Domsognet, Aarhus, Aarhus, Danmark



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar