søndag 25. september 2011

Astrid lindgren


IDAG VIL JEG HEDRE EMILS MAMMA,ASTRID LINDGREN.

Til sammen er cirka 40 filmer laget på hennes bøker.
Hun har også  skrevet sanger som det er satt melodi til.
       Astrid Lindgren døde 28. januar 20O2

ET FANTASTISK MENNESKE SOM HAR GLEDET MENNESKER
OVER HELE VERDEN MED SINE FORTELLINGER.


Astrid Lindgren kom til verden 14. november i 1907. Hun ble født og oppvokst på gården Nâs som var like ved Vimmerby i Småland. Astrid var det andre barnet i familien. Etter hvert fikk hun to yngre søsken. Hennes far, August Ericsson, var bonde. Astrid Lindgren hadde en meget lykkelig og trygg oppvekst. Nesten akkurat som barna i Bakkebygrenda.


                               

Da Astrid Lindgren ble ungdom, hadde hun det ikke så veldig bra. Hun var ganske rampete. Noe av grunnen til det var at hun følte tenårene som en eneste tomhet. Alle andre var forelsket. Selv var hun aldri forelsket. Ikke syntes hun at hun var pen heller. For å trøste seg ble hun rampete. Hun holdt seg til en bråkete og frekk jentegjeng. Tenåringstiden tok en dramatisk slutt da hun som attenåring skulle ha barn. Hun fikk sønnen Lars da hun bare var 19 år gammel. Og den gangen var det skandale å få barn uten å være gift, og hun ville absolutt ikke gifte seg med barnefaren.

For å slippe unna sladderen rømte hun til Stockholm hvor hun utdannet seg til sekretær og fikk jobb på et kontor. Hun giftet seg med Sture Lindgren våren 1930. Han var sjefen hennes de fikk datteren Karin. Forfatter drømmen hadde hun ikke tenkt på. Men hun fortalte eventyr til barna sine hver kveld.

Som mange andre kvinnelige forfattere kom hun sent i gang med forfatterskapet. Hun var 37 år gammel da hun debuterte. Hun skrev flittig og ble tidlig en elsket og ønsket forfatter.

En kveld da Astrid satt ved sengekanten til datteren, bad Karin om at hun skulle fortelle et eventyr om Pippi Langstrøme. Karin fant på navnet akkurat da, og Astrid begynte å fortelle.  Siden det er et så merkelig navn, ble også jenta ganske merkelig. Etter noen år fant Astrid Lindgren ut at hun ville prøve å skrive en historie om Pippi. Hun sendte fortellingen inn til et forlag. Og akkurat som tenkt fikk hun fortellingen i retur. Men mens hun hadde ventet, hadde hun rukket å skrive enda en bok. Hun nå hadde hun fått skrivelysten, og syns det var veldig gøy å skrive historier!

Astrid Lindgren ble svært kjent og hun hadde stor betydning for barnelitteraturen. Hun begynte også å jobbe for et svensk forlag. Astrid var flink til å skrive både barn, unge og voksne leste bøkene hennes. Astrid tolket barnas situasjon i den moderne verden,der spørsmålene er liv og død, godt og ondt, mot og redsel. Astrid Lindgren ble en mester innenfor de fleste typer sjangere.

Hun var flink til å skildre det trygge, lekende barnet, men også de farene som lurte bak en busk. Men mest var hun opptatt av det ensomme barnet, som søkte kjærlighet og bekreftelse og skaper sin egen fantasiverden. Hun skrev ofte om egne opplevelser fra sin egen barndom og det er barna som er i sentrum i bøkene hennes, Hun får oss til å se verden med barnas øyne. Selv om hun skriver om og for barn betyr ikke det at hun gjør seg til et barn når hun skriver. Dyrene spiller også en viktig rolle i bøkene hennes. Barn og dyr hører sammen i Astrid Lindgrens verden.
                                                         1 kommentar:

  1. Ja, vi kan gott sträcka lite på oss, vi Smålänningar, som kan skryta om Astrid kommer härifrån. Hahaha!!! Tänk vad hon har gjort för många barn ! Och även nu som vuxen, är det fortfarande lika roligt, att läsa hennes böcker, och titta på hennes filmer på teven. Ha en skön söndag Katthultarn och Klem !

    SvarSlett